JÓSA ANDRÁS MÚZEUM BELSŐ UDVARÁNAK REKONSTRUKCIÓJA

Nyíregyháza 

ELŐZMÉNYEK, ALAPADATOK

Jelen kertépítészeti terv adományozójának képviselői 2008 nyarán a JAM belső udvarában egy szabadtéri színpadi előadáson vettek részt, mint nézők. 
A múzeum épület akkoriban, azaz nem sokkal korábban újult meg. Talán a bátorságot és az apropót is éppen ez a megújult környezet adta az előadáshoz, hiszen az udvar ugyan megmaradt egykori formájában, az épület belső homlokzata így is impozáns, hangulatos, korhű háttérként szolgálta a meghitt előadóestet. 
Az alapötletet maga az esemény adta. Kellemes, jó hangulatú „telt házas” program volt az ütött-kopott, itt felejtett környezetben. Megtapasztaltuk, hogy az udvar adottságai kiválóak kültéri közösségi rendezvény tartására, ezért az estén szerzett benyomások alapján elhatároztuk, hogy egy hajszálnyival előbbre vinnénk egy új belvárosi közösségi belső udvar terveinek adományozásával az udvar rekonstrukciójának esetleges közeljövőbeli megvalósítását. 
Tervünk tehát ezen előzménnyel a rekonstrukció megalapozása céljából készült mint műszaki alátámasztó munkarész.

Tervezési alaptérképünket a múzeum által rendelkezésünkre bocsátott földhivatali alaptérkép és helyszíni felmérésünk alapján készítettük el digitális formátumban. 
Helyszínrajz jellegű tervlapjainkat 1:250 formátumban, A/3 méretű tervlapokon dokumentáltuk. Jelen műszaki tervdokumentáció a melléképület fölé tervezett rácsostartó szerkezetes könnyűfém tetőterasz kivételével egyszerűsített kiviteli terv színvonalán készült el. A műszaki tervhez az előbb említett terasz és tartozékai kivételével tételes, tervezői egységáras  (árazott és árazatlan) költségbecslés készült.

KERTÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

A belső udvar jelenlegi öntött beton burkolatait elbontjuk. A meglévő burkolat rendszer csapadékvíz elnyelő, elvezető pontjait megtartjuk és az új rendszerbe építjük be. 
A belső udvar új térburkolatot kap kis- és nagyelemes műemlék jellegű antikolt, koptatott térkövekből folyami homok, illetve cementtel stabilizált alapon. Az új térburkolat sarkában, a belső udvart feltáró központi épület kijárattal szemközt helyeztük el a faszerkezetes színpadot. A színpadról csigalépcső vezet fel a felújított garázs-tárolók fölött elhelyezett fém szerkezetű tető teraszra, mely kiülő ként is szolgál. 
A zöldfelület ként megtartott belső udvari felületeket intenzív növényzettel láttuk el. 
A terepszinten kialakított új térburkolat rendszeren modern kerti padokat, hulladékgyűjtőket, virágdézsákat helyezünk el mészkőből faragott egyedi ülőkék társaságában. A tetőteraszt asztalokkal, székekkel, változatos alakú és beültetésű virágdézsákkal színesítettük.

Társtervező: Varga Zsuzsanna