CONCART – Contemporary Carpathical Art Catalog

Egyesületünk 2016 januárjában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti összetartozás kollégiuma által meghirdetett NEA-16-M kódszámú Civil szervezetek működési programjainak támogatási kiírására.

A beadott pályázatunk csökkentett intenzitással nyert támogatást, az eredetileg kért összeg 32 %-át biztosította az Alapkezelő.

Az általunk eltervezett programot – azaz egy nemzetközi, digitális kortárs képzőművészeti katalógus létrehozását – a csökkentett intenzitás mellett ütemekre bontva hajtjuk végre. Jelen forrás keretei között az I. ütem valósult meg.

A projekt keretei között tehát megszületett a CONCART Catalog – Contemporary Carpathical Art Catalog (továbbiakban: CONCART) alapja.

Kezdeményezésünket az indokolta, hogy a hazai és határon túli művészek, magángyűjtők és intézmények gyűjteményei gyakran rendezetlenek, a nyilvántartás nehezen kezelhető, elavult. Szükség van egy intelligens adatbázis alapú, a műalkotások fotóival feltöltött digitális programra, mely lehetővé teszi az értékek nyilvántartását, tematikus rendszerezését. Ma többezer kortárs, részben határon túli műalkotás érhető el szervezetünk hatókörében, melyekről semmilyen nyilvántartás, adatbázis nem készült. Ezen probléma megoldására született meg a CONCART Catalog, mely XXI. századi formában foglalja össze, rendszerezi a műalkotásokat.

A teljes projekt megvalósítása esetén számítógépen, laptopon, vagy akár okostelefonon pillanatok alatt rákereshetünk szerzőre, témára, technikára, keletkezési évszámra, vagy akár reláció jellegű méretkeresést is végrehajthatunk, mindezt kényelmesen egy letisztult, modernkori webfelület előtt. Nincs szükség telepített alkalmazásra, így a kliens operációs rendszer típusa is közömbös. Az adatbázis adatokat egy belső hálózaton üzemelő szerver biztonságosan őrzi.

A projekt II-III. ütemének végrehajtásához jelenleg forrást igyekszünk szerezni, előteremteni.