ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖRNYEZETÉNEK KERTÉPÍTÉSZETI RENDEZÉSE

Levelek 

A leveleki általános iskola környezete közel 1,5 hektáros tervezési terület. Az uniós támogatásból megvalósított beruházást egy környezetrendezési tanulmányterv készítette elő, mely közösségi részvétellel készült. A koncepció tartalmának meghatározásába az igények, követelmények feltérképezésébe a helyi társadalom különböző rétegeit vontuk be:

 • az iskola tanulói,
 • az iskola vezetése (pedagógusok),
 • az iskola fenntartásáért felelős szakemberek (gazdasági vezető, karbantartó stb.),
 • szülők,
 • az önkormányzat meghatalmazott tisztségviselői mint a majdani beruházást bonyolító és finanszírozó közösség,
 • az önkormányzat meghatározott szakemberei mint települési szintű rendezvények lebonyolításáért felelős tisztségviselők.

A sikeres együttműködésnek köszönhetően született meg egy tanulmányterv, mely előzménye lett a megvalósulást finanszírozó ROP támogatási kérelmet alátámasztó engedélyezési szintű környezetrendezési tervnek.

A rendezett iskolaudvar funkcionálisan 5 egymástól jól elkülöníthető részből áll.

 1. Dísztér, mely közösségi rendezvénytérként is szolgál.
 2. Zsibongó tér, melyet az iskolaépület és a tornaterem tömbje zár közre és elsősorban a tanórák közötti szünetekben használható pihenésre, levegőzésre, kikapcsolódásra.
 3. KRESZ pálya, mely a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre tanít.
 4. Játszóeszközök és fitness berendezések, melyek mint szabadtéri rekreációs eszközök szolgálják a közösséget.
 5. Sportterület felújított aszfalt kézilabdapályával és rekortán burkolatú futópályákkal.

A környezetrendezés teljes akadálymentesítéssel készült, azaz a látásukban korlátozottakat bütykös járdák és Braille feliratok segítik; a mozgásukban korlátozottakat lépcsők nem akadályozzák, a rámpák az előírásoknak megfelelően kialakítottak; egyes sporteszközök a hallásukban korlátozottaknak adnak lehetőséget a kikapcsolódásra kültéren is.

A játszóeszközök homok ütéscsillapító rétege alatt, ill. részben a zöld növényzettel fedett terepszint alatt műanyag modulokból összeszerelhető átmeneti csapadékvíz tárolásra alkalmas rendszert alakítottunk ki, így a burkolt felszíneken koncentráltan összegyűjtött csapadékvíz öntözésre, vízutánpótlásra felhasználható.